Portfolio

Evelina Illustreraren

Hela mitt liv har jag använt papper och penna, det har alltid funnits till hand och gett mig frihet. Om mänskligheten en dag skulle tvingas lämna allt och endast få ta med sig några ting skulle jag ta papper, penna och min gitarr. Förutom mina barn och min familj är det de ting som gör mig hel.

slideillustration
[Illustrationer 2015]

Jag pratar gärna genom att visualisera. Kommunikation bygger på visuella bilder tycker jag, det är mitt starkaste sinne. Att återskapa eller att göra egna tolkningar, bara pennan får arbeta. Jag är 37 år gammal och har använt mig av penna och papper för att visualisera något som ska finnas utanför pappret, möbler, hus eller andra projekt. NU vill jag stanna på pappret. Nu vill jag inte att pennan, pappret och färgerna endast ska vara en process, utan det jag lägger ner på pappret ska bli den färdiga produkten. BOKEN! Barnboken som jag skrivit och håller på att illustrera. Den SKA komma ut 2016 har jag bestämt. Och arbetet med bok nummer två ska komma igång hösten 2016.
 
 

Passion för HUSRITNINGAR

Skulle jag sätta mig i skolbänken igen skulle det vara för att studera arkitektur och byggnadskonst. Genom åren har jag ritat och planerat några större hus, men dom små husen intresserar mest. Otaliga ritningar på små villor och små året runt hus finns samlade i mappar. En skogspromenad eller ett besök till nån vacker glänta sätter igång fantasin, hur skulle ett hus se ut här?

slideritningar
[Planritningar 2010-2015]

Är du byggnadsingenjör och läser just detta kanske det är meningen att du ska kontakta mig. Min filosofi kring boende är att vi behöver inte bo stort, vi behöver bättre planering och struktur. Jag kan få 60m2 att verka som 100m2, jag kan få in en normalstor familj på en väldigt liten yta utan att det ska kännas trångt. Det är detta som får mig att gå igång. Allt handlar om att analysera vårt levnadsmönster, hur vi rör oss i huset och vilka aktiviteter som kräver yta eller inte. Sen tycker jag vi måste börja ställa oss frågorna, varför vissa saker måste vara placerade där dom är? Vad betyder ett sovrum och vad är ett arbetsrum? Går det inte att tänka annorlunda och kan vi göra hushållsarbetet mer effektivt och roligt? Är det faktiskt nödvändigt med den stora entrén för att imponera på grannarna? Jag kommer alltid att tro på “small-living”, när vi människor behöver mer yta kan vi ju gå ut i naturen. Men jag har full förståelse för att ingen storfamilj trivs på 60m2 idag, eftersom de flesta lägenheter av den storleken är inte planerade för den kundgruppen. Men det går, tro mig! Och extra spännande är det att utgå ifrån befintliga lägenheter eller gamla stockstugor, istället för att använda nytt kan vi göra det bästa av det som redan finns.
 
 

En formgivare INREDER

Helheter har alltid intresserat mig mer än bara produkter i sig självt. Varje gång jag blir tillfrågad att planera ett offentligt utrymme eller ett hem känner jag ett stort ansvar och en stor glädje. Den största glädjen är att finna flera lösningar, att rita upp flera alternativ som ger kunden en aha-upplevelse.

slidesinterior
[Interiör från hus jag planerat komplett, från planritning till interiör. 2010-2011. VÖRÅ]

All sorts material och utveckling inom byggbransch och interiör ligger i mitt intresse. Det gäller att ha en nyfiken blick och alltid vara öppen för möjligheter. Min material-bank utvidgas varje gång jag besöker en mässa eller tillställning. Varje gång jag snubblar över någon ny broschyr eller ögnar igenom en tidning. Mina ledord i valet av material vilar på “HÅLLBARHET” och “KÄNSLA” eller närmare sagt våra 6 sinnen; hörsel, känsel, smak, lukt, syn och intuition.
På bilden ser ni drömhuset jag planerat, byggt och sålt. Varje tid har sin trend och denna tidpunkt kom betongen in på marknaden. 2010 var det inte många som hade rå betong i sitt hus, inte i österbotten. Det fanns således ingen som kunde ge klar information hur ett sådant golv ska behandlas och underhållas för att få ett hållbart familjegolv. Ännu svårare var det att finna någon som ville göra golvet sådär slätt som jag visste man kunde få det. Golvet blev verklighet och ännu idag är det mitt favoritgolv. Ett golv med många utvecklingsmöjligheter med tanke på etsning och färgning av det. Samtidigt ett golv som kräver andra interiöra åtgärder för att skapa ett så behaglig akustisk miljö som möjligt.
Ett hållbart hem ska när det planeras innehålla några grundelement som representerar kundens själ. Ibland behövs lite hjälp för att få fram kundens innersta dröm och vision. Många gånger måste jag påminna folk att de inte alls behöver följa trenderna i interiörtidningarna, utan följa sitt hjärta. Med den inställningen kan jag som planerare hjälpa mina kunder bygga ett hållbart hem.
 
 

Unika MÖBLER

Bland mina arbeten finns en hel del unika möbler som jag tillverkat helt själv, prototyper. Det vill säga möbler som endast finns i ett exemplar och som inte blivit massproducerade. Vagnen ni ser på bild är snart 10 år gammal. Då, när den var ny, marknadsförde jag den aggressivt till företag som Maletti och Salon Ambience. Marknaden var inte redo för vagnen då, den blev för kostsam trots kompromisser och ändringar. Men jag var otroligt nära en affär. Konstigt nog har frisörer och kosmetologer fortfarande samma opraktiska vagnar som för tio år sen, ingen större ändring har skett. Därför känner jag att det är dags att göra ett nytt försök, finna nya producenter och presentera vagnen igen. Den är fortfarande den mest praktiska OCH snygga vagn jag vet.

sliderprototypes
[Frisörvagn, klaffstol, fåtölj, terapimatta, lampa 2004-2011]

Som formgivare och designer är det mer och mer ovanligt att man sätter tid på att göra egna prototyper. Med datorns hjälp kan vi skapa verklighetstrogna bilder och rent av printa ut små 3 D miniatyrer för att få en bättre uppfattning om slutresultatet. Men trots det skulle jag aldrig vilja hoppa över prototyp-byggande. Den processen gör mig 100% säker på att materialet håller estetiskt och funktionellt. Samtidigt ger det mig större makt ifall några ändringar likväl behöver göras. Om något i processen inte går enligt planerna kan jag snabbt finna en ny lösning som jag kanske rentav tänkt på innan.

 
 

Vilka tekniker kan jag?

För att förstå mig måste man förstå att jag kan hantera vilket verktyg som helst, åtminstone de flesta!
Och om jag av någon anledning skulle stöta på ett verktyg jag aldrig hållit i förr så är jag inte rädd för att pröva något nytt.

processenslide
[designprocessen ser oftast lika ut om det så gäller en frisörvagn, dataväska, fåtölj eller hus]

Eftersom jag har studerat (i tidsordning) till frisör, hårt hantverk, formgivare, konstmagister och bildkonstlärare har jag haft nöjet att pröva på och lära mig otaliga tekniker. Det som är mitt starkaste verktyg är papper och penna, penslar och färger. Även datorn med program som 3 D Studio Max, Illustrator, Photoshop CS och InDesign hör till mitt starkaste medie. Förutom detta kan jag jobba med alla verktyg i ett snickeri, se på prototyperna jag gjort så förstår ni. Jag har byggt gjutpluggar i trä för att gjuta plast prototyper. Jag har byggt lampor och hållbara stolar i flygfaner med infällt kolfiber och jag har gjort det själv! Jag kan smida och har svetsat möbelstommar, bildelar och tunnare arbeten som kan vara mycket krävande. Jag har byggt sängstommar i metall som går att plocka isär och ihop.
Jag kan dreja och arbeta med lera och glasyrer.  Jag kardar, tovar och bearbetar ull till både bruksföremål och konstföremål. Jag stickar, virkar och syr. MEN jag är ingen gedigen hantverkare, jag är inte lika snabb som en hantverkare är på sin specialitet. Jag är formgivare med en iver och glädje för att arbeta i olika material.

 
 

Tävlingar och 3 D RITNINGAR

Om tiden räcker till och inspirationen finns kastar jag mig över en tävling. Nyligen deltog jag i en tävling “Carpetvista”, att designa en matta. Kan tyvärr inte visa upp resultatet här av sekretess-krav. Att delta i dylika tävlingar ger mig otroligt fria händer. Pressen att leverera det perfekta saknas och jag tror alla designers mår bra av att få släppa loss lite galen kreativitet. Mattan jag planerade föddes av en galen idé som faktiskt blev riktigt snygg. Andra bidrag jag gjort vill jag gärna inte publicera offentligt eftersom det fortfarande finns en potential för att vidareutveckla och sälja idéerna.

slidesonyboot
[Sony Concept Design 2005]

Målet är att någon gång sända in ett bidrag till den årliga RED-dot design tävlingen. Jag har en särskild produkt i åtanke som är färdig för att delta.